Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, sunteți de acord să permiteți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.
Categorii/ Produse
picture

De ce este bine să joci șah?

De ce este bine să joci șah?

Șahul este un joc de societate în care doi jucători joacă unul împotriva celuilalt cu 16 piese de culoare închisă și 16 piese de culoare deschisă pe o tablă împărțită în 8 rânduri și coloane, cu scopul de a face pereche cu piesa celuilalt, numită rege. Acest lucru împiedică regele adversarului să poată ataca. Jocul a devenit un sport în 1851 și un eveniment olimpic în 1924. Cu toate acestea, istoria jocului datează din Persia antică. Cuvântul șah derivă din cuvântul persan shah, care înseamnă atât conducătorul, cât și situația în care regele se află "într-o captură". Potrivit unor surse, o versiune rudimentară a șahului poate fi urmărită până în India antică, unde jocul era jucat sub numele de chaturanga.

Efectele pozitive ale șahului

Șahul este un joc tactic și strategic extrem de distractiv, care reprezintă mult mai mult decât un simplu hobby. Este un joc de societate care antrenează în mod specific creierul uman, îmbunătățind memoria, concentrarea și gândirea logică. De asemenea, te face să fii anticipativ și creativ, ca să nu mai spunem că îți folosește imaginația pentru a-ți planifica următoarea mutare și a întoarce astfel evenimentele de pe tablă în avantajul tău.

Șahul este, de asemenea, foarte util pentru dezvoltarea abilităților sociale, deoarece ne folosește atât răbdarea, cât și voința, și oferă o oportunitate constantă de interacțiune socială.

Cu efectele de dezvoltare a abilităților discutate mai sus, șahul poate fi o activitate excelentă nu numai pentru adulți, ci și pentru copii. Ceea ce este important de reținut, totuși, este că atunci când jucați șah cu copiii, trebuie să aveți întotdeauna foarte multă răbdare și să îi lăsați să meargă în ritmul lor propriu. Vârsta ideală pentru a învăța acest joc este de 5 ani.

În cele din urmă, merită evidențiate persoanele în vârstă care ar trebui să joace, de asemenea, șah. Acest lucru oferă creierului un antrenament mental constant, prevenind astfel bolile legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.

Tipuri de șah

Seturile de șah pot fi realizate din mai multe materiale diferite, cum ar fi lemnul, plasticul, sticla, osul sau metalul. Cu toate acestea, cele mai comune sunt seturile de șah din lemn și plastic. De asemenea, merită să menționăm șahurile din pânză, care sunt extrem de practice, deoarece sunt realizate dintr-un material rezistent la încrețire, care poate fi rulat cu ușurință, pliat fără să se șifoneze și depozitat într-un spațiu mic.

Kiturile pot diferi nu numai ca material, ci și ca dimensiune. Cele mai cunoscute sunt, bineînțeles, așa-numitele seturi standard, care sunt definite de Federația Mondială de Șah (FIDE) ca avân d o dimensiune a câmpului de 5-6 cm. Dar există și seturi mari de șah concepute special pentru utilizarea în aer liber, care se găsesc cel mai adesea în locurile de joacă din grădinițe, școli și parcuri sau în zonele de recreere din stațiunile de pe plajă și hoteluri. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, o completare cu adevărat impresionantă în curtea unei magazii de grădină. În zilele noastre, micile seturi de șah magnetice sunt, de asemenea, foarte populare și pot fi un companion excelent în călătoriile lungi.

Ceasul de șah

Dacă nu doriți ca partidele de șah să dureze la nesfârșit, ar trebui să vă procurați un ceas de șah, care poate fi digital sau analogic. Acesta din urmă are două mecanisme de ceas care funcționează prin oprirea unui ceas pentru a-l porni pe celălalt și viceversa. Pentru ceasurile de șah clasice, FIDE a definit timpul de joc după cum urmează: pentru primele 40 de mutări, jucătorii au la dispoziție un total de 2 ore, iar pentru fiecare 20 de mutări ulterioare, au la dispoziție 1 oră. Lecțiile de șah analogice sunt o alegere bună atât pentru începători, cât și pentru profesioniști.

Cealaltă categorie majoră de ceasuri de șah sunt ceasurile digitale, care au același scop ca și versiunile analogice, dar există totuși o diferență semnificativă între cele două tipuri. Ceasul de șah digital are capacitatea de a adăuga mai mult timp, ceea ce înseamnă că FIDE a stabili t un timp de joc diferit pentru partidele jucate cu ceasuri digitale. În acest caz, jucătorii au la dispoziție 90 de minute pentru a face primele 40 de mutări și 30 de minute după aceea. După primele mutări, jucătorii au la dispoziție încă 30 de secunde. În ceea ce privește timpul de joc, trebuie remarcat faptul că există și partide scurtate, cum ar fi partidele rapide, în care jucătorii au între 10 și 60 de minute, indiferent de tipul de ceas de șah.

În cadrul ceasurilor de șah digitale, există multe tipuri din care puteți alege, de la cele foarte simple, cu funcții de bază, până la ceasurile multifuncționale, cu numărătoare de pași, aprobate de FIDE. Acestea din urmă sunt mai degrabă recomandate pentru jucătorii de șah profesioniști care participă în mod regulat la turnee. Cu toate acestea, începătorii și jucătorii de șah amatori ar trebui să cumpere o versiune mai simplă.